16 січня 2024 року відбувся воркшоп за участі представників консорціум проєкту EFFECTIVE та під керівництвом партнера SPOTTERON, який розпочав трансформаційну подорож у сферу громадянської науки. Експерти від УкрНЦЕМ також долучилися до активності.

На онлайн-зустрічі було представлена універсальна платформа SPOTTERON (www.spotteron.net). Вона містить набір інструментів, що можуть застосовуватися як для залучення громадян до розбудови спільнот, здійснення спостережень, моніторингу місцеположень, так і для адміністрування даних – загалом можливості даної платформи дуже широкі та різноманітні.

Семінар надав можливість обговорити учасникам вимоги до збору даних, поділитися інноваційними ідеями, та знайти відповідні на актуальні питання. Загалом дискусія зосередилася навколо проблематики доступу до даних в межах країн-учасниць Проєкту та стосовно широкого спектру інструментів комунікації та спільнот, які партнери мають в своєму розпорядженні.

Результатом воркшопу стало формування основи для створення програми Citizen Science App від Проєкту EFFECTIVE (макет продемонстровано нижче на фото).

Для того, щоб відслідковувати процес розробки додатку запрошуємо відвідати сайт Проєкту та підписатися на розсилку матеріалів: www.effective-euproject.eu