Співробітники УкрНЦЕМ взяли участь в І-му Саміті з природоорієнтованих рішень (NBS) для Блакитної економіки, який відбувся 28 лютого 2024 року в приміщенні CTN Мурсія (Іспанія) та був організований координатором проекту EFFECTIVE – Centro Tecnológico Naval y del Mar. Захід став ключовою платформою для вивчення інноваційних стратегій гармонізації економічної діяльності з природоохоронними зусиллями, та висвітлив критичний зв’язок між екологічною стійкістю, соціальним добробутом та економічним процвітанням. 

Головною подією Саміту стала сесія, присвячена використанню цифрових технологій для зміцнення стійкості природи та інформування про процеси прийняття рішень, в якій взяли участь також і представники проєктних партнерів EFFECTIVE. Поважні доповідачі, серед яких Ларс О. Мортенсен з DHI, Антоніо Новелліно та Валерія Піцціол з ETT S.P.A., а також Ніколаос А. Кампаніс з Фонду досліджень і технологій – Еллада (FORTH), пролили світло на різні проблеми та рішення в цій галузі.

Ключові теми, які обговорювалися на заході:

  • Подолання викликів пов’язаних з розгортання підводних роботів, включаючи їх автономність, масштабованість та цілісність зібраних даних.
  • Використання eDNA та вдосконалення методів асиміляції даних для точного прогнозування.
  • Просування діалогу та ініціатив з обміну даними між зацікавленими сторонами для сприяння розвитку спільних екосистем.
  • Вирішення проблем стандартизації даних та адвокація доступності метаданих для підвищення придатності моделі.
  • Підкреслення ключової ролі таких ініціатив, як EMODnet, у сприянні безперешкодного доступу до даних та їх використання.
  • Просування новаторських ініціатив на перший план.

 

Саміт також продемонстрував надихаючі історії успіху та ініціативи, очолювані компаніями та проектами-новаторами. Завдяки заходу зацікавлені сторони обмінялися ідеями, налагодили партнерські відносини та вивчили шляхи співпраці, щоб посилити вплив природоорієнтованих рішень на блакитну економіку в найближчому майбутньому.

Використовуючи трансформаційний потенціал природоорієнтованих рішень та цифрових інновацій, проєкт EFFECTIVE та його партнери підтвердили свою відданість розвитку процвітаючих екосистем та стійких економік.

Більше про активності в межах Проєкту EFFECTIVE за посиланням: www.effective-euproject.eu