6 червня вийшло інтерв’ю Віктора Коморіна, в.о. директора УкрНЦЕМ, опубліковане Швейцарським радіо і телебачення (SRF) щодо екологічних наслідків руйнування дамби Каховської ГЕС, яке сталося рік тому. У своїй розмові пан Віктор висвітлив ключові аспекти впливу цієї катастрофи на екосистему Чорного моря.

Коморін зазначив, що забруднені води в день підриву дамби досягли гирла Дніпра та Чорного моря надзвичайно швидко – лише за кілька годин після руйнування. Через два дні забруднення вже було помітне біля узбережжя Одеси.

За словами вченого, на той період у воді було виявлено різні небезпечні речовини, включно з машинним мастилом та пестицидами. Це призвело до масової загибелі морських організмів – понад половина молюсків у прибережній зоні загинула, також було знайдено мертвого дельфіна.

Хоча зараз поверхневі води біля Одеси виглядають чистішими, фахівець попереджає, що багато токсичних речовин осіли на дно моря. Ці отруйні відкладення можуть розноситися по всьому морю під час штормів, забруднюючи всю екосистему. За оцінками вченого, деякі з цих токсинів розкладатимуться протягом 20-30 років.

Коморін також зазначив, що через військові дії українські науковці обмежені у можливостях дослідження. Вони можуть брати проби лише у прибережній зоні, не маючи змоги проводити експедиції у відкрите море через загрозу мін та потенційних ракетних атак.

Щодо споживання риби з прибережних вод Одеси, пан Віктор радить утриматися, хоча визнає, що багато місцевих жителів продовжують ловити та їсти рибу, як вони робили це все життя.

Це інтерв’ю підкреслює довготривалий вплив руйнування дамби Каховської ГЕС на морську екосистему й важливість подальших досліджень для оцінки та подолання наслідків цієї екологічної катастрофи.

Посилання на першоджерело інтерв’ю: https://www.srf.ch/news/international/ein-jahr-danach-kachowka-staudamm-so-hat-die-zerstoerung-die-region-veraendert