Фахівці Українського наукового центру екології моря (УкрНЦЕМ) зафіксували явище червоного припливу в північно-західній частині Чорного моря.

Дослідження, проведені УкрНЦЕМ, виявили наявність потенційно токсичної дінофітової водорості Lingulodinium polyedra у морській воді, концентрація якої зросла з 71 мг/м³ на початку серпня до 653 мг/м³ у першій декаді вересня 2024 року. Це значне зростання свідчить про серйозність екологічної ситуації, адже ця водорість раніше вже викликала червоні припливи у регіоні.

На основі даних супутникового моніторингу, проведеного з використанням платформи NASA Worldview, було виявлено активне «цвітіння» води вздовж Одеського узбережжя з 7 по 10 вересня 2024 року. Це підтверджується високою концентрацією хлорофілу-а, зафіксованою Європейською морською службою Copernicus.

Особливу увагу слід звернути на те, що червоний приплив може мати негативний вплив як на морську екосистему, так і на здоров’я людей. Токсини, які виділяються водоростями, становлять загрозу для риб, молюсків та інших морських організмів, а також можуть бути небезпечними для людей, які контактують із зараженою водою або вживають морепродукти з уражених районів.

УкрНЦЕМ продовжує моніторинг ситуації і закликає жителів та гостей Одеського узбережжя уникати контакту з водою, в якій спостерігається «цвітіння».

 

07.09.2024

08.09.2024

09.09.2024

Супутникові знімки північної частини північно-західної частини
Чорного моря, отримані з браузера NASA Worldview, https://worldview.earthdata.nasa.gov/

 

Вид на море з району мису Малий Фонтан 10.09.2024

(фото Андрія Тітяпкина)
зверху – оригінальне фото,
знизу – з підвищеною насиченістю кольорів у 100 та 200 одиниць

 

Морська вода в районі 16 ст. Великого Фонтану

(фото Андрія Тітяпкина)

 

Карти просторового розподілу хлорофілу-а (рис. 3.2), створені за цифровими масивами осереднених супутникових даних Європейської морської служби Copernicus (супутники SeaWiFS, MODIS, MERIS, VIIRS-SNPP і JPSS1, OLCI-S3A і S3B, продукти OCEANCOLOUR_BLK_BGC_L4_MY_009_152), підтверджують високий вміст хлорофілу вздовж Одеського узбережжя, особливо у період з 07 по 10 вересня. Вже 11 вересня високого вмісту хлорофілу не спостерігається.