На виконання окремого доручення Мінприроди України щодо заходів, що приурочені до дня науки (21 травня), на базі УкрНЦЕМ проведена науково-практична конференція, Програма якої наведена нижче.
Демонстрації (з 11:00 до 16:30) за участі установ: НДУ «Український науковий центр екології моря» мін природи України, Інститут морської біології НАН України, ДУ «Український науково-дослідний протичумний інститут імені І.І. Мечнікова» МОЗ України, ООО Гермедтех

Коморін Віктор Миколайович. Морський екологічний моніторинг як інструмент системи управляння якістю морського середовища
Що таке сучасний морський екологічний моніторинг і яким чином вчені дізнаються о таємницях моря? Як здійснюється оцінка стану морського довкілля? Як забруднення впливає та морське біорізноманіття? Яким чином можливо запобігти екологічним катастрофам?

Варігін Олександр. Життя в прибережних зонах Чорного моря
Морський берег – зона взаємодії двох крайностей: моря та суші, щоб вижити в таких умовах організми розроблюють свої унікальні стратегії виживання. Які тактики виявились виграшними та чому, хто населяє побережжя північної частини Чорного моря?

Анна Діамант. Дрібний але такий важливий: що нам може розказати морський планктон
Скоріш всього ви з нами, співробітниками відділу моніторингу моря, вже перетинались – ви йшли на пляж, а ми – відбирати проби. Більшість морських істот починають свій життєвий шлях з маленької личинки, яку важко розгледіти неозброєним оком. Саме тому, спостерігаючи тривалий час видовий склад та загалом життя дрібних планктонних (тобто всіх тих, хто мешкає в поверхні моря) організмів можна оцінити здоров’я моря в цілому.

Борис Лінецький. Молюски Чорного моря.
Буде розказано про різноманітність морських молюсків, розповсюджені та рідкісні види, а також про молюсків-вселенців. В якості ілюстративного матеріалу будуть показані колекції раковин і вологі препарати.

Євгеній Соколов. Використання ГІС-технологій в гідроекологічних дослідження.
ГІС-технології на службі в науки.

Михайло Сон. Воєнні гроши Другої світової.
Які гроші ходили на американських військових базах в УРСР? Як портрет Стаханова потрапив на гроші Третього Рейху? Які гроші клали на депозит в’язні гетто? Що можна було купити на один український шилінг? Чому гроші партизанських загонів на території США друкувалися не в доларах? Що ти ще не знаєш про Другу світову війну?
Прочитай на паперових грошах те, що викреслено з підручників.

Лекції:

11:10-11.35 Анастасія Кручанова «Як приборкати бактерію»
Бактерії зазвичай асоціюються з хворобами та неприємностями, але деяких з них вченим вдалось приборкати, і тепер вони стали надійними партнерами на виробництві. Бактерії з дивовижною точністю виконують найскладніші доручення людей на молекулярному рівні. Перетворення відходів на цінну сировину – будь-ласка, синтез антибіотиків – без проблем. Будуть висвітлені процеси відбору, вирощування та виховання кращих одноклітинних працівників.

12:30 Дарія Лосева “ДНК – код життя”

Які перспективи для нас відкривають знання послідовності ДНК. Що це за молекула та де вона знаходиться? Чи може інформація про нашу поведінку бути закодована?

13:30 Євгеній Дикий “”Зрозуміти стихію”

Як не просто милуватись на море, а побачити які процеси в ньому відбуваються? Хто і як діагностує “хвороби моря”?

14:30 Тамара Вербицька «Генетичне тестування»
Генетика визначає багато кількісних і якісних ознак людини. Тестування генів «схильності» дає можливість виявляти ризик різних захворювань, таланти до спорту, нарощування м’язевої маси та скидання ваги, дізнаватися інформацію про походження, створювати «генетичну дієту» та «паспорт шкіри».

15:30 Євген Дикий «”Чорна смерть” в Одесі: міфи та реальність»

Чума, холера та інші “морові язви” в Одесі: реальна історія та “міські легенди”. Чи правда, що на Пересипу розробляють біологічну зброю, і чим насправді займається Одеський протичумний інститут? Короткий екскурс у світ “страшилок” та справжньої епідеміології у виконанні в.о.директора Протичумного інституту ім. І.І.Мечникова.