Філофора – група червоних морських водоростей, що має комерційне значення для видобутку агар-агару. Філофора також є джерелом кисню, який виділяється у процесі фотосинтезу. Також поля філофори у Північно-західній частині Чорного моря поєднують спеціалізовані фауністичні спільноти, зокрема більш ніж 110 видів безхребетних і 47 видів риб. Найбільша в світі зона розповсюдження філофори – «Поле Зернова», вкриває приблизно 11 000 км2 шельфу Північно-Східної частини Чорного моря та має біомасу 7-10 мільйонів тон. На початку 1990-х площа філофорного поля зменшилася до 500 км2, а його біомаса до 500 тисяч тон, внаслідок чого Мале Філофорне поле в Каркіницькій затоці набуло особливої важливості у справі збереження та управління екосистемою.

З метою збереження та відтворення природної акваторії Чорного моря, що має особливу природоохоронну, наукову, естетичну та пізнавальну цінність, відповідно до статті 53 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» Указом президента України № 1064/2008 від 21.11.2008 року оголошено ботанічним заказником загальнодержавного значення «Філофорне поле Зернова» природну акваторію Чорного моря площею 4025 квадратних кілометрів.

22 вересня 2009р. Проект «Співпраця щодо довкілля Чорного моря» передав в Міністерство охорони навколишнього природного середовища України Пропозицію про оголошення морської природоохоронної території «Ботанічний заказник національного значення «Мале філофорне поле» Каркінітської затоки», яку було розроблено в рамках діяльності щодо біорізноманіття і морських природоохоронних територій. Мета цього документу – надати необхідну інформацію та обґрунтування для оголошення Малого філофорного поля в Каркінітській затоці морським резерватом.

Інтерактивна система «Морські природоохоронні акваторії» створена на базі інтерактивної системи «Мале філофорне поле. Каркінітська затока», що діє з 2009 року та даних про ботанічний заказник загальнодержавного значення «Філофорне поле Зернова».

Доступна за наступною адресою: http://ims.sea.gov.ua:8081/MPA/