7 грудня 2017 року у актовому залі Українського наукового центру екології моря відбувся семінар по організації відбору проб води та ґрунту поблизу потенційних джерел забруднення, проведених в українській частині Нижньодунайського регіону в рамках проекту “Інвентаризація, оцінка та зменшення впливу антропогенних джерел забруднення в Нижньодунайському регіоні України, Румунії, Республіки Молдова (MIS-ETC Code 995)”.

Учасників семінару привітав Віктор Коморін – директор Українського наукового центру екології моря і розповів про участь центру в проекті MIS-ETC Code 995, а також щодо важливості транскордонного співробітництва в сфері екології для Придунайського регіону Україні, до складу якого входять три адміністративні райони Одеської області: Ренійський, Ізмаїльський та Кілійський.

Керівник Регіонального бюро по прикордонному співробітництву – Ліліана Іванова розповіла про склад учасників цього міжнародного проекту та результати його проведення, а саме:

– будівництво першої в Україні системи очисних споруд та вакуумної каналізації в       м. Вилкове;

– створення офісу Регіонального бюро по прикордонному співробітництву в м. Одесі в будівлі обласної державної адміністрацій (проспект Шевченка, 4) та Центру сталого розвитку у м. Кілія, обладнаного лабораторією, офісом та конференц-залом;

– придбання мобільної хімічної лабораторії для проведення експрес-аналізів забруднення води і ґрунту в Придунайському регіоні України.

Крім того, позитивним кроком до плідної міжнародної співпраці, за словами Ліліани Іванової, є укладання договору про співробітництво між містами Придунайського регіону Вилкове (Україна) та Фюртванген (Германія), яке відбулося два тижні тому.

Спеціалісти УкрНЦЕМ, в свою чергу, презентували результати своєї роботи, проведеної в рамках цього проекту.

Юрій Деньга – начальник відділу аналітичних досліджень та організації моніторингу розповів про методи відбору проб і лабораторного аналізу для ідентифікації фактичних джерел забруднення ґрунту та води в українській частині Нижнього Дунаю.

Микола Павленко – начальник відділу наукових основ морського природокористування, екологічної експертизи та аудиту представив комплексний аналіз екологічної ситуації в українській частині Нижньодунайського регіону за результатами моніторингу, отриманих у рамках проекту MIS-ETC Code 995.

Олександр Непрокін – начальник відділу інформаційного забезпечення наукових досліджень представив матеріали щодо розробки бази даних джерел забруднення для Нижньодунайского регіону та відповідної інтерактивної системи на сайті http://lsp.sea.gov.ua/, яка є загальнодоступним інтернет-ресурсом.

Ольга Братченко – науковий співробітник відділу геоінформаційного аналізу розповіла про організацію просторових даних з використанням бази даних проекту MIS-ETC Code 995, її структуру та можливості.

Учасникам семінару було представлено огляд інтерактивної карти «Функціональність і зміст системи суспільної інформації» після чого відбулося обговорення результатів проекту.