09 квітня на базі Українського наукового центру екології моря (УкрНЦЕМ) відбувся Перший семінар місцевих стейкхолдерів «Залучення громадськості до моніторингу морського сміття» в рамках реалізації Міжнародного Проекту «Оцінка вразливості морської екосистеми Чорного моря до антропогенного впливу» (ANEMONE).

Семінар є частиною ряду проектних активностей, виконання яких заплановане на період з 26.07.2018 по 25.11.2020. В самому заході взяли участь більше 30 учасників, серед них експерти з УкрНЦЕМ, викладачі, студенти та школярі. Організатором семінару виступив національний партнер Проекту в Україні – Український науковий центр екології моря. Тема заходу була присвячена проблемі забруднення морського середовища сміттям.

Всього в Проекті ANEMONE окрім УкрНЦЕМ беруть участь ще 5 партнерів з 3 країн, серед них: НГО Маре Нострум (Румунія), Інститут океанології – Болгарської академії наук (IO-BAS, Болгарія), Рада з науково-технічних досліджень Туреччини – Науково-дослідний центр Мармара (TUBITAK-MAM, Туреччина), Турецький морський науково-дослідний фонд (TUDAV, Туреччина) і головний координатор Проекту – Національний інститут морських досліджень і розвитку «Grigore Antipa» (NIMRD, Румунія). Проект фінансується Європейським Союзом в рамках Спільної операційної програми Чорноморського басейну на 2014-2020 роки.

Практична частина семінару дозволила учасникам в рамках методики «World Cafe» самостійно обговорити в групах основні напрями проблематики морського сміття в Чорному морі. Під час презентації результатів дискусій, студенти представили досить цікаві пропозиції щодо подолання проблеми засмічення моря та можливості співпраці громади і влади в цьому питанні. Учасники також дізнались про існуючі методи моніторингу морського та пляжного сміття.

Наступний захід, який планується в рамках Проекту, буде спрямований на залучення громадськості до проведення моніторингу пляжного сміття. Всі бажаючі матимуть можливість допомогти науковцям зібрати важливі дані та очистити від сміття одеські пляжі.