Форум “ЕКОЛОГІЧНІ ДІАЛОГИ” Неприродна війна: екологічний терор Росії
Директор УкрНЦЕМ виступив з доповіддю на форумі “ЕКОЛОГІЧНІ ДІАЛОГИ” Неприродна війна: екологічний терор Росії”
В доповіді обговорюються впливи воєнних дій російської федерації на морські екосистеми, прибережні території та морегосподарський комплекс.
Вплив на прибережні території Україні здійснюється в результаті наступних воєнних дій рф:
1. Розміщення і переміщення військових частин і техніки на території
2. Будівництво фортифікаційних споруд (протитанкових ровів, берм, бункерів, траншей, ям тощо)
3. Бомбардування, обстріли, вибухи
4. Розміщення (накопичення) на землях відходів (в тому числі залишків військової техніки), тіл померлих, тіл загиблих тварин, забруднюючих та небезпечних речовин, боєприпасів
5. Мінування територій
6. Підпали та пожежі
7. Хімічне та/або радіаційне забруднення, у тому числі таке, що виникло внаслідок руйнування та/або аварій на комунальних, промислових, сільськогосподарських, інших об’єктах, спричиненої воєнними діями
Ці дії впливають на морське довкілля шляхом надходження біогенних та токсичних речовин з наземних джерел та з атмосфери; надходження мікробіологічного забруднення та сміття з наземних джерел; фізичні втрати; шумове забруднення.
Безпосередній вплив на морські екосистеми здійснюється в результаті:
1. Маневрування військових суден
2. Запуски ракет з суден та підводних човнів (скиди горючого палива (газів), у т.ч. невдалі запуски ракет, що залишилися в морі
3. Затоплення суден в результаті воєнних дій
4. Затоплення боєприпасів із радіоактивними та/або хімічно активними складовими
5. Забруднення уламками літаків та ракет, збитих над морською поверхнею
6. Радіоактивне забруднення морського довкілля підводними човнами з ядерними установками (небезпеку становлять як компоненти відпрацьованого ядерного палива, так і радіаційно забруднені корпуси атомних підводних човнів, утилізація яких здійснюється за високою вартістю)
7. Мінування акваторій
8. Постріли, вибухи
9. Дія суднових радарів (зокрема, підводних човнів)
Факторами впливу на морське довкілля в результаті визначених дій є: надходження нафтопродуктів та інших токсичних речовин, надходження біогенних речовин, надходження радіоактивних речовин, завдання шкоди окремим морським організмам та пошкодження морських біоценозів; надходження сміття; постійне (фонове) шумове забруднення та гостре шумове забруднення (зокрема, акустичні травми китоподібних).
Вплив воєнних дій рф на природоохоронну систему та морегосподарський комплекс України проявляється у наступному:
1. Обмеження та перешкоди у здійсненні заходів, спрямованих на охорону довкілля і раціональне використання природних ресурсів
2. Обмеження та перешкоди у використанні природних морських ресурсів і в доступі до ринків збуту
3. Обмеження та перешкоди у функціонуванні морегосподарського комплексу та транспортних шляхів, доступу до ринків збуту
Цими діями завдано збитки України та її населенню в результаті: унеможливлення функціонування системи управління якістю морського довкілля, що визначена Морською природоохоронною стратегією України; погіршення стану середовища морів України; зменшення біорізноманіття морів і прибережних територій України; зменшення рекреаційного потенціалу; зменшення туристичного потенціалу; зменшення економічної спроможності України та достатку українців від неможливості використання природних ресурсів, включаючи водні біоресурси, рекреаційні, лікувальні, туризм; зменшення економічної спроможності України та достатку українців від блокади морських портів та навігації, прямого руйнування об’єктів портової інфраструктури.
Оцінка всіх наслідків можлива лише після закінчення бойових дій. Для цього планується здійснити комплексну експедицію на науково-дослідному судні “Борис Александров”, яке було отримане у подарунок від Королівства Бельгія перед війною.

Переглянути доповідь можна за посиланням.