14-15 листопада 2022 року в м. Стамбул відбувся захід «Marine Litter Action Forum» (Форум Дій по Морському сміттю) в рамках проєкту Black Sea CONNECT CSA, який фінансується за Програмою Horizon-2020. В заході взяли участь представники ЄС, урядовці, науковці та представники неурядових організацій.

Black Sea CONNECT Marine Litter Action Forum мав на меті представити активності та ініціативи, які вже діють, та ті Проєкти які тільки стартували, щоб найкраще скоординувати зусилля для втілення майбутніх передових рішень для проблеми забруднення морським сміттям Чорного моря.

Форум намагався створити для учасників сприятливе середовище для обміну, презентації та обговорення своїх знань та досвіду щодо боротьби з морським сміттям у регіоні, а також сформувати майданчик з рішеннями для Циркулярної (Кругової) економіки у співпраці з політиками та експертами, які долучились до заходу.

Форум був побудований навколо п’яти основних сесій:

  • Сесія політики: у прив’язці до тем – «Mission Ocean»; Партнерство для стійкої Блакитної Економіки; Спільний морський порядок денний та інші суміжні теми.
  • 1 Сесія: Забруднення Чорного моря морським сміттям
  • 2 Сесія: Замкнений цикл виробництва та утилізації пластику
  • 3 Сесія: Передові практики
  • Круглий стіл на дискусійну тему «Поєднання національних і регіональних можливостей щодо впровадження СПДІ* для чистого Чорного моря»

*СПДІ – Стратегічна програма досліджень та інновацій

Варто зазначити, що на 2-й день «Black Sea CONNECT Marine Litter Action Forum» під час 3-ї Сесії «Передових практик», слова було надано виконуючому обов’язки директора УкрНЦЕМ – Віктору Коморіну, промова якого сконцентрувалась на наслідках для Чорного моря та української морської науки війни росії проти України.

В межах Форуму відбулись також додаткові заходи, серед яких виставка тематичних плакатів, фото на тему морського сміття та кращих практик.

Дізнатися більше про захід можна на офіційній сторінці Проєкту «Black Sea CONNECT»: www.connect2blacksea.org.

****

Щоб переглянути Програму Форуму, перейдіть за посиланням : http://connect2blacksea.org/marine-litter-action-forum/