Заступник директора з науки, виконуючий обов’язки директора науково-дослідної установи «Український науковий центр екології моря», Коморін Віктор Миколайович взяв участь у засіданні робочої наради облдержадміністрації з питань обговорення пропозицій для конкурсу у рамках Програми міжнародної технічної допомоги Європейського Союзу Interreg NEXT «Басейн Чорного Моря 2021-2027».

Програма Interreg NEXT «Басейн Чорного моря 2021-2027» є програмою міжнародної технічної допомоги Європейського Союзу. Програма призначена для фінансування визначених цілей та напрямів.

Орган Управління Програмою за підтримки Спільного Технічного Секретаріату (JTS) та проєкт TESIM (Технічна підтримка впровадження та управління програмами ENI CBC) проводять заходи з метою підвищення обізнаності потенційних заявників про можливості фінансування проєктів у рамках Програми. В Україні заходи координує Секретаріат Кабінету Міністрів України.

До цільових груп учасників – потенційних заявників включена Одеська область.

До заявників відносяться:

– місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування;

– державні/регіональні інститути, університети та навчальні заклади, культурні та археологічні асоціації/установи, органи управління природними парками та заповідними територіями та науково-дослідні інститути;

– неприбуткові організації, такі як асоціації, спілки, фонди, Єврорегіони, Європейські об’єднання територіального співробітництва, Агенції регіонального розвитку тощо.

Фінансування Програми відбуватиметься у рамках таких тематичних цілей та напрямів:

– PO1/SO1 – Розвиток та посилення дослідницьких та інноваційних можливостей та впровадження передових технологій;

– PO2/SO4 – Сприяння адаптації до зміни клімату та запобіганню ризику катастроф, стійкості, беручи до уваги підходи на основі екосистем;

– PO2/SO7 – Посилення охорони та збереження природи, біорізноманіття та зеленої інфраструктури, включаючи міські території, та зменшення всіх форм забруднення.

Коморіним В. М. було запропоновано для обговорення спільний проєкт «Підготовка плану дій для підтримки та досягнення доброго екологічного стану в Чорному морі”, в якому в можливе виконання необхідного для Одеського регіону завдання: підготовка плану дій для підтримки та досягнення доброго екологічного стану в морських водах Одеської області в межах Морської природоохоронної стратегії України. Також був наданий перелік закордонних партнерів, яким можна запропонувати взяти участь в спільному проєкті.