10 травня 2023 року під керівництвом Румунії виконавці Спільного морського порядку денного для Чорного моря провели регіональний семінар “Будуємо блакитну економіку Чорного моря: можливості партнерства та фінансування”. У заході взяв участь директор УкрНЦЕМ Віктор Коморін.

Семінар був спрямований на виявлення можливостей фінансування та підтримку зацікавлених сторін у генеруванні ідей проектів, які відповідають Спільній морській агенді, підвищення обізнаності про доступне фінансування від ЄС для зацікавлених сторін Чорного моря та сприяння успішному партнерству у доступі до регіональних коштів.

Більше 200 учасників з більш ніж 10 країн, що представляють урядові та недержавні організації, аналітичні центри, місцеві громади, мережі та фонди, академічні круги та бізнес-сектор, приєдналися, щоб дізнатися про існуючі можливості фінансування, отримати поради щодо розробки успішних проектних пропозицій та почути успішні історії з регіонального боку.

У семінарі взяли участь румунські координатори Спільної морської агенди (CMA), а різні сесії модерували представники Механізму допомоги Чорного моря та національні вузли країн-учасниць CMA. Захід спонсорував та підтримував Європейська Комісія (DG MARE, CINEA).

Учасники семінару працювали в трьох інтерактивних сесіях: (1) Синя конкурентність для бізнесу та інновацій; (2) Цифровізація та декарбонізація морського транспорту та портів; (3) Стале розвиток рибальства та аквакультури. Потреби та можливості, які виникли під час обговорення цих тем, будуть враховані в майбутніх розробках в рамках Спільного порядку денного, зокрема на щорічній конференції зацікавлених сторін у листопаді у Бухаресті.

https://black-sea-maritime-agenda.ec.europa.eu/cma-hosts-its-first-regional-workshop-partnership-and-funding-opportunities