21-22 червня 2023 року відбулося щорічне засідання Технічної групи ЄС з морського сміття Директиви ЄС про морську стратегію 2008/56/ЄС. Засідання було організовано у Брюсселі та в онлайн-форматі, зібравши експертів у сфері морського сміття з усієї Європи.
Віктор Коморін, керівник Українського науково центру екології моря, взяв активну участь у засіданні.

 

Актуальність проблеми морського сміття для Чорного моря зараз важко переоцінити, особливо з огляду на наслідки аварійної ситуації, яка сталась після підриву дамби Каховської ГЕС. Ця ситуація збільшила навантаження на екосистему Чорного моря і підняла важливість питань, пов’язаних із морським сміттям на новий рівень.

Під час обговорень були згадані такі важливі питання, як досягнення у розробці методик моніторингу морського сміття, існуючий прогрес у впровадженні спільного списку категорій сміття та в розробці базових показників для макросміття на морському дні.

Також були обговорені міжнародні зусилля щодо глобального договору про пластикове забруднення, розробку додатка для моніторингу плаваючого сміття, та останні дослідження у сфері морського сміття.

Вході обговорення окремо була підкреслена важливість результатів, отриманих фахівцями УкрНЦЕМ разом із експертами ЄС  під час “подорожі за три моря” – переходу науково-дослідного судна “Бельгіка” (тепер “Борис Александров”) з п. Зебрюгге до п. Одеса у 2021 р.