21 липня 2023 року в.о. директора Українського наукового центру екології моря (УкрНЦЕМ), Віктор Коморін, прийняв участь у круглому столі проєкту “Впровадження знань та практик щодо кругової економіки у країнах басейну Чорного моря” (BSB 1021 CIRCLECON). Захід був організований в рамках закриття «Циклу тренінгів з сучасної кругової економіки» та проводився як офлайн у приміщенні прес-центру «Unity nest», так і онлайн через Zoom-конференцію.

У своєму виступі Віктор Коморін поділився досвідом УкрНЦЕМ у вирішенні проблем забруднення Чорного та Азовського морів, акцентуючи увагу на важливості впровадження принципів кругової економіки для максимально ефективного використання ресурсів з мінімальними відходами та забрудненням. Він також розповів про стратегії збору та переробки пластикового сміття, яке становить приблизно 83% всього сміття у Чорному морі.

“Ми визнаємо, що нам потрібно більше зусиль для впровадження принципів кругової економіки в повсякденне життя та управління морськими просторами. Ми вдячні всім вам, нашим колегам, партнерам і учасникам круглого столу, за вашу підтримку та за вашу відданість справі. Ми впевнені, що разом ми можемо створити більш сталу, ефективну та екологічну майбутнє для наших морів” – сказав Віктор Коморін.

Крім виступів відзначених експертів, у програмі були також обговорення результатів проєкту BSB 1021 CIRCLECON та перспектив впровадження принципів кругової економіки в Приморському регіоні України. Віктор Коморін також зазначив, що УкрНЦЕМ активно співпрацює з регіональними партнерами, обмінюється знаннями в області кругової економіки та бере участь в таких проектах, як Black Sea CONNECT та BRIDGE-BS для імплементації напрямку Блакитне зростання в Україні.

В ході заходу була підписана Конвенція щодо створення Європейської групи територіального співробітництва для кругової економіки Чорноморського басейну

Ми раді бути частиною цієї важливої дискусії та продовжуємо працювати над розвитком та впровадженням стратегій кругової економіки в Україні та за її межами.