21 вересня 2023 року керівник Українського наукового центру екології моря Коморін Віктор Миколайович, як представник від України в GOOS (Глобальна система спостережень за океанами), взяв участь у високорівневому заході — EuroSea Symposium on Ocean Observing and Forecasting, що відбувся в штаб-квартирі ІОС/ЮНЕСКО у Парижі у гібридному форматі.

Захід став майданчиком для обміну досвідом і ідеями між представниками політики, науки та промисловості, та сприяв обговоренню інновацій та викликів у європейському морському спостереженні та прогнозуванні. Обговорювались рекомендації щодо створення сталої системи морського спостереження та прогнозування, яка забезпечує доступ до актуальної інформації всім користувачам океану.

Із-за воєнної  агресії рф, Україна актуально потребує морські дані дистанційних методів спостережень та удосконалення математичних методів прогнозування, оскільки вже більше ніж півтора роки ми не можемо вийти на судні в море для повномасштабних досліджень для оцінки стану морського довкілля і визначення заподіяної воєнними діями шкоди.

Проєкт ЄС “EuroSea”, який стартував у листопаді 2019 року і завершився у грудні 2023 року, мав на меті вдосконалення та інтеграцію європейського океанічного спостереження та прогнозування для сталого використання океанів.

Для детальнішої інформації, будь ласка, відвідайте вебсайт EuroSea (https://eurosea.eu).