«Живі лабораторії» (ЖЛ) започатковані в межах Проєкту BRIDGE-BS призначені для налагодження зв’язків, комунікації та співпраці між науковими та бізнес-спільнотами, державними та приватними суб’єктами задля розробки та сприяння у впровадженні інноваційних еко-рішень для блакитного зростання в Чорноморському регіоні, підвищення обізнаності стосовно ролі «мультистресорів» відносно екосистемних послуг та посилення узгодженості в процесах впровадження вертикальної політики. «Живі лабораторії» відіграють ключову роль у відновленні зв’язку людей з природою, виявляючи соціальні, технічні та промислові інновації; об’єднуючи науковців з соціальних, економічних та політичних наук із громадянським суспільством для кооперації у розробці спільних рішень задля вирішення сучасних викликів.
2-й Воркшоп «Живї лабораторії» в Україні включав:
– розгляд та обговорення «ментальної карти» екосистемних послуг для Чорного моря з урахуванням результатів 1-го Воркшопу,
– обговорення ключової проблеми для української частини Чорноморського регіону,
– формування бачення майбутнього для Чорноморського регіону у 2050 році.
Всього в межах заходу проведено 5 робочих сесій, де: презентували Проєкт BRIDGE-BS та інформаційний міждисциплінарний центр «Жива лабораторія» («Living Lab»); обговорили ключові екосистемні послуги для української частини Чорноморського регіону та головні тиски на морські екосистеми; а за результатами індивідуальних та групових обговорень, визначили ряд візій майбутнього Чорноморського регіону у 2050 році.
До роботи Живої лабораторії долучилось більше 20 учасників, серед яких представники наукових інституцій, освітніх закладів, адміністрації морських портів та місцевих органів виконавчої влади. Результати 2-го Воркшопу Живої лабораторії УкрНЦЕМ стануть основою для підготовки заключного третього раунду активностей WP6 Проєкту BRIDGE-BS – «Соціо-економічні та соціальні інновації».
Учасники заходу можуть отримати матеріали представлені на воркшопі, для цього необхідно відправити запит на ел. адресу координатора ЖЛ: j1.kotelnikova@gmail.com


Міжнародний проєкт BRIDGE-BS – «Просування чорноморських досліджень та інновацій для спільного розвитку блакитного зростання в стійких екосистемах» фінансується ЄС та виконується в межах Програми Європейського Союзу «Горизонт 2020». Ключовою метою BRIDGE-BS є просування морських досліджень та інновацій у Чорному морі для спільного розвитку шляхів блакитного зростання задля сталого використання екосистемних послуг в умовах впливу різноманітних мультистресорів.