В Українському науковому центрі екології моря (УкрНЦЕМ) відбулася прес-конференція, на якій було представлено результати попереднього дослідження стану моря після аварійної ситуації на Каховській ГЕС.

Захід був приурочений до Міжнародного дня запобігання експлуатації довкілля під час війни та збройних конфліктів, який відзначають 6 листопада.

Проект гуманітарно-екологічної місії “Let’s do it Ukraine SOS”, започаткований громадською організацією “ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ МОЛОДІЖНИЙ РУХ «ЛЕЦ ДУ ІТ ЮКРЕЙН»”, активно долучився до досліджень. Лідерка руху, Юлія Мархель, розказала про результати двох попередніх досліджень і розповіла про планування наступних кроків.

На прес-конференції із презентацією виступили директорка Інституту морської біології НАН України Мінічева Галина Григорівна, яка акцентувала увагу на небезпеках, що виникли після підриву греблі для морських екосистем.

В.о. директора УкрНЦЕМ Коморін Віктор Миколайович розповів про результати досліджень УкрНЦЕМ щодо забруднення морського довкілля токсичними речовинами в результаті аварійної ситуації.

Після презентації результатів досліджень та відповідей на питання відбулася екскурсія для журналістів у наукову лабораторію УкрНЦЕМ, де вони мали можливість спостерігати за процесом аналізу відібраних проб води та донних відкладень, а також поспілкуватися із спеціалістами.

Передбачається, що 1 та 2 листопада 2023 року відбудеться дводенний прес-тур для представників український та міжнародних медіа на Півдні України, в рамках якого науковці та екоактивісти проведуть третій забір води та донних відкладень, які будуть доставлені в лабораторії УкрНЦЕМ для аналізу проб на вміст токсичного забруднення.
Всі дані, отримані в ході дослідження, будуть використані для розробки плану відновлення морського середовища, а також у кримінальних провадженнях, які ведуть Спеціалізована екологічна прокуратура України та Головне слідче управління Служби безпеки України.