Сьогодні відбулась розширена нарада в Одеській обласній державній адміністрації за участю Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслана СТРІЛЬЦЯ. У нараді прийняв участь виконуючий обов’язки директора Українського наукового центру екології моря (УкрНЦЕМ) Коморін Віктор Миколайович з презентацію на тему: “Збереження та відновлення морського довкілля в умовах війни: науковий потенціал, заходи та стратегічні плани”.
На нараді було наголошено на важливості активізації роботи Державної екологічної інспекції України та її співпраці з УкрНЦЕМ. Зокрема, акцентувалася увага на використанні супутникових знімків та посиленні співпраці з відповідними службами та установами. Підкреслювалася важливість виставлення агресору повного рахунку за екологічні збитки, включаючи кожен сантиметр пошкодженої української землі та кожен кубічний метр викидів у повітря.
Крім того, особлива увага була приділена проблемі впливу збройної агресії Російської Федерації на Чорне море, зокрема через підрив греблі Каховської ГЕС та значного збільшення випадків викидів дельфінів на узбережжя. Віктор Коморін отримав доручення підготувати звіт щодо загибелі дельфінів і аналізу динаміки цього феномену.
На завершення наради було відмічено, що УкрНЦЕМ розробить пропозиції щодо конкретних заходів з відновлення морської екосистеми. Ці заходи стануть частиною програми, яка буде представлена на міжнародних форумах на початку наступного року з метою забезпечення підтримки партнерів у відновленні морського довкілля.