29 грудня 2023 року проведено підсумкове засідання вченої ради Українського наукового центру екології моря (УкрНЦЕМ). На засіданні розглянутий річний звіт виконуючого обов’язки директора, заступника директора з науки Віктора Миколайовича Коморіна. Звіт підсумував ключові досягнення та виклики, з якими зіткнувся центр у 2023 році.
Також темою засідання було обговорення результатів дев’яти науково-дослідних робіт (НДР) бюджетної тематики УкрНЦЕМ, присвячених оцінці та діагнозу стану морського довкілля України в умовах воєнної агресії російської федерації. Ці роботи охоплювали широкий спектр питань, від оцінки біорізноманіття та екологічного стану морів до моніторингу популяцій чорноморських китоподібних та розробки планів інтегрованого управління прибережними територіями.
Зокрема, у фокусі уваги була робота з оцінки стану морського середовища України, яка включає діагноз стану морських вод за гідрофізичними характеристиками та евтрофованістю, а також оцінку забруднення морських екосистем токсичними речовинами. Ця робота має важливе значення для визначення дій, спрямованих на досягнення доброго екологічного стану морського середовища відповідно до вимог Рамкової Директиви з Морської Стратегії.
Крім того, було обговорено важливість інтегрованого управління прибережними територіями та необхідність розробки ефективних планів дій для підтримання “доброго” екологічного стану Азовського та Чорного морів.
Засідання також зосередилося на внеску УкрНЦЕМ у міжнародні ініціативи, такі як підготовка звітів Регіонального активного центру по моніторингу та оцінці забруднення в форматі Секретаріату Чорноморської Комісії.
Підсумком засідання стало ухвалення рішень щодо схвалення отриманих результатів у 2023 р. та необхідність в подальших дослідженнях і проектах, які сприятимуть збереженню та відновленню морського довкілля України.