Нещодавно завершилася науково-мистецька школа «Глобус Чорного моря», кульмінацією якої стало урочисте відкриття виставки робіт її вихованців у суботу, 13 січня, у творчому просторі «Діалоги» в Одесі. Школа, започаткована у грудні 2023 року, працювала одночасно у двох містах – Одесі та Миколаєві протягом трьох тижнів. Її метою було залучення дітей до вивчення географії Чорного моря, розвитку творчих здібностей та арт-терапії, а також сприяння живому спілкуванню.

У проєкті взяли участь 29 дітей з Одеси та Миколаєва віком від 8 до 16 років. Під керівництвом провідних українських науковців, серед яких був і Віктор Коморін – керівник УкрНЦЕМ, та за підтримки професійних художників, кожен учасник створив не лише художній твір, але й автентичне картографічне зображення Чорного моря. Роботи висвітлювали ключові аспекти історії, сучасності та майбутнього моря, включаючи колонізацію, історичні маршрути, сучасне судноплавство, затонулі судна, міграції риб, оселища китоподібних, забруднення сміттям та інше.
Виставка представила 31 роботу, виконану у двох техніках – графіці та флористиці. Роботи були надзвичайно вражаючими та різноманітними, а кожен учень вклав максимум зусиль, аби відтворити своє бачення якнайдетальніше.

Висловлюємо велику подяку організаторам заходу: Олені Марушевській та Катеріні Сурай. Особлива подяка художнім менторам Юлії Гур’євій, Олені Ткаченко, Світлані Світлані, Олені Сельчонок, які допомогли дітям побачити картографію через призму творчості. Неймовірно вдячні арт-кураторці проєкту Олені Великій за її здатність поєднувати науку та мистецтво, створюючи атмосферу єдності та довіри та допомагаючи розкрити потенціал кожного учасника.

Виставка триватиме до 26 січня 2023 року, робочий час – з вівторка по суботу, з 12:00 до 18:00. Адреса: творчий простір «Діалоги», м. Одеса, Соборна площа, 2. Вхід вільний.
Цей захід організований в рамках проєкту ЄС-ПРООН «Європейський Союз задля удосконалення екологічного моніторингу Чорного моря» (EU4EMBLAS) у співпраці з мистецьким простором «Діалоги».