28 березня 2024 року на базі Одеського ліцею № 40 відбулась Конференція «Життя без сміття». Захід організований у рамках відзначення Всесвітнього Дня Землі та старту волонтерського проєкту «Перегони перемоги», який зібрав представників учнівського активу різних навчальних закладів.

Конференція сприяла висвітленню актуальної проблеми відходів в містах, в тому числі були представлені шляхи подолання сміттєвого колапсу на різних рівнях. Так, до заходу в якості спікерки долучилась співробітниця УкрНЦЕМ – Юлія Котельнікова. Також під науковим керівництвом Ірини Трет’як виступила Марія Григурко з темою доповіді – «Тенденції зростання у навколишньому середовищі мікропластику та його вплив на людину та довкілля».

До заходу доєдналися Віталій Данкевич, директор ТОВ “НВК «УкрЕкоПром», який представив ключову інформацію щодо поводження з небезпечними відходами, та Семен Турута, громадський діяч, засновник ГО «Мрія вільних людей», який анонсував старт проєкту «Перегони перемоги»;

Конференція відбувся за підтримки Одеського еколого-натуралістичного центру «Афаліна», Парламенту та адміністрації Одеського ліцею № 40, ГО «Мрія вільних людей» та ГО ЦДРМ «Синергія».