Більше ніж за тиждень після підриву дамби Каховського водосховища та після очерета, дерев і пропливаючих повз будинків 14 червня в морській воді біля Одеських пляжів з’явилися зелені плями мікроводоростей.

Водорості з’явилися після підйому температури води до 19⁰С і зміни солоності до 4,3 – 5,1 ‰.

 

Фото Ольги Галайко

 

Визначено, що головними збудниками цього цвітіння стали ціанобактерії, зокрема, Aphanizomenon flos-aquae та Microcystis aeruginosa, що формують на поверхні води зелену плівку. Вони були присутні в кількості близько 3 г∕ м3 води, а їх колонії легко було помітно неозброєним оком. Крім них, в меншій кількості був присутній також Dolichospermum planctonicum.

Колоніі Aphanizomenon flos-aquae, збільшення у 150 та 300 разів.

 

Тут і далі фото Олени Соколовської

Колонії Microcystis aeruginosa, збільшення у 150 та 300 разів.

            

Намистоподібні колоніі Dolichospermum planctonicum, збільшення у 150 разів.

 

Усі три види синьо-зелених водоростей постійно потрапляють у Одеську затоку з водами Дніпро-Бугського ліману і були виявлені в малій кількості при моніторингу за місяць до підриву греблі. Вони відомі як прісноводні та солоноватоводні види.

Є думка, що 40-50% цвітінь можуть бути потенційно небезпечними, оскільки деякі популяції Aphanizomenon flos-aquae та Microcystis aeruginosa можуть продукувати токсини. Крім домінантних видів, у воді були присутні ще близько 20 видів прісноводних та морських мікроводоростей.

15 червня згінний вітер здув зелену піну у відкрите море, що призвело до поліпшення стану пляжів. Проте небезпека цвітіння залишається. Ситуацію продовжують моніторити.

Матеріал підготувала Олена Соколовська