20 червня 2023 року за сприянням Департаменту муніципальної безпеки Одеської міської ради та за участю Рятувально-водолазної служби Одеської міської ради, вчені  УкрНЦЕМ провели відбір проб води у відкритому морі Одеської затоки для виявлення таких забруднюючих речовин як нафтопродукти, токсичні метали, пестециди,  поліароматичні вуглеводні, поліхлорбіфеніли. Також відібрані проби для дослідження впливу аварійної ситуації на біорізноманіття Чорного моря.

 

Фото Віктора Коморіна

 

Фото Віктора Коморіна

 

Фото Лепьошкіна Олександра

 

Фото Жирякової Ксенії

 

Основні результати будуть через кілька днів, але вже зараз можемо стверджувати, що моменту катастрофи спостерігається зниження солоності більш ніж у два рази. В купі зі збільшенням у воді вмісту біогенних речовин це сприяло масовому розвитку ціанобактерій.

Зараз у морській воді домінують види Aphanizomenon flos-aquae, Microcystis aeruginosa та намистоподібні колоніі Dolichospermum flos-aquae.

 

Aphanizomenon flos-aquae та Microcystis aeruginosa

Фото Соколовської Олени, збільшення х150

 

Dolichospermum flos-aquae

Фото Соколовської Олени, збільшення х150

 

Тріхоми Aphanizomenon flos-aquae

Фото Рачинської Олександри, збільшення х200

 

Окремі нитки Aphanizomenon flos-aquae з гетероцистами

Фото Рачинської Олександри, збільшення х400

 

Крім того, на сьогодні в морі присутні більш 20 видів планктонних мікроводоростей, які притаманні як морським так і опрісненим водам.

 

Фото Соколовської Олени, збільшення х150

Фото Соколовської Олени, збільшення х150

 

Зміни кольору та прозорості, які відбуваються у воді затоки можуть спостерігатися візуально. І показують розвиток процесу цвітіння морської води як результат впливу забруднених річкових вод на Чорне море.

 

Змінення кольору і прозорості води по датах

Фото Жирякової Ксенії

 

Текст підготувала Жирякова Ксенія