27 липня 2023 року в.о. директора Науково-дослідної установи “Український науковий центр екології моря” (УкрНЦЕМ) Віктор Коморін взяв участь у міжнародному заході “Вплив руйнування Каховського водосховища на екологію та економіку Північного Причорномор’я”.

Організатори заходу – Національна академія аграрних наук України, Інститут кліматично орієнтованого сільського господарства, та Одеський національний університет імені І.І. Мечникова. Захід був сповнений виступами провідних вчених, політиків та фахівців, зокрема Єврокомісара Віргініуса Сікавичуса, а також аташе посольства США в Україні з питань агропромислового комплексу.

Віктор Коморін представив доповідь на тему “Наслідки аварійної ситуації, яка склалась після підриву греблі Каховської ГЕС, для Чорного моря”. Він детально описав методологію дослідження цієї проблеми, презентував супутникові зображення та карту забруднення, часову динаміку показників стану морських вод.

Були представлені екологічні наслідки аварії, включаючи евтрофування, токсичне забруднення та довгостроковий вплив на екосистему. Вказані перевищення ГДК нафтопродуктів, токсичних металів та органічних сполук. Було зауважено щодо існуючих ризиків накопичення токсикантів, вторинного забруднення та мікропластику в морській екосистемі. Акцентовано  увагу на необхідності вжити заходи для відновлення біорізноманіття та стабілізації пошкоджених екосистем.

Віктор Коморін підкреслив важливість математичного моделювання для оцінки довгострокових наслідків аварії, згідно з історичними та сучасними даними.

На заході також було обговорено багато важливих питань, пов’язаних з екологією та економікою Північного Причорномор’я. Зокрема, розглянуто наслідки Каховської кризи для агросектору Одещини, стан води акваторії Чорного моря в Одеській області, а також сучасний стан водної безпеки України.

Віктор Коморін підкреслив, що результати його досліджень, викладені в доповіді, мають велике значення для розуміння ситуації, що склалась після підриву греблі Каховської ГЕС, та її наслідків для Чорного моря. 

Участь в заході стала важливим кроком у співпраці українських та міжнародних науковців, експертів, дипломатів і представників влади у розробці стратегій і дій щодо подолання наслідків аварії.